Duitsland: Verlaten Nazi- en Sovjetkazerne in Krampnitz

  • Beginstand kilometerteller: 88123 Km
  • Huidige kilometerstand : 90859 km
  • Totaal afgelegde kilometers: 2736 km
  • Aantal dagen onderweg: 39 dagen
  • Huidige locatie: Gdansk, Polen
  • Laatste update: 11 augustus 2015

 

Op dinsdag 28 juli zijn we naar de verlaten legerkazerne gegaan in Krampnitz (vlakbij Berlijn) die eerst van de Nazi’s was en later van de Sovjets. De legerkazerne bestaat uit meer dan 50 gebouwen en is eigenlijk verboden terrein. Maar wij schromen niet om af en toe illegaal bezig te zijn! Iedereen die hierheen gaat wil de Nazi-Adelaar zien. Dit is het enige overgebleven Nazi symbool met hakenkruis dat ondanks een verbod niet is vernietigd na de oorlog. De Sovjets hebben dit om onduidelijke redenen niet gedaan.

Nu gingen wij op zoek in de gebouwen. De gebouwen staan leeg en overal ligt glas, puin (en zelfs een achterlaten busje!) en zijn er graffiti’s aangebracht (we zijn dus duidelijk niet de enige die illegaal bezig zijn geweest). De wind waait door de gebouwen en soms hoor je gekke geluiden of deuren klapperen. We probeerden zo min mogelijk geluid te maken maar dit lukte niet altijd.

Als eerste kwamen we in een oude gymzaal van de Sovjets. De houten vloer was helemaal kapot en in elkaar gezakt.

           

Na een aantal gebouwen te hebben bezocht kwamen we in een gebouw dat diende als keuken. Hier stonden nog spullen en oude stoven. Ook waren hier oude Sovjet-schilderingen aangebracht op de muren. In de slaapgedeeltes kwamen we veel Russische kranten tegen die achter het losgelaten behang zaten.

 

 SONY DSC

Op het hele terrein zijn maar een paar gebouwen waar de toegangen van zijn dichtgemetseld of waar stalen deuren met sloten zijn aangebracht. Dit zijn de gebouwen waar interessante dingen aanwezig zijn. Zo is er een casino. Dit was helemaal dicht en er was niet binnen te komen. Jammer maar helaas.

Het laatste gebouw waar we ingingen was één van de grotere op het complex.  In het gebouw waren wat gangen dichtgemetseld. Door een gat in de muur konden we de hal zien waar de Nazi-Adelaar van mozaïek op het plafond zit. Helaas was deze vanuit waar wij ons bevonden niet bereikbaar. Via de zolder gingen we naar de andere kant van het gebouw en konden we toch bij de adelaar komen…

           

This entry was posted in Europa, Reisblog. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *