Herfstachtig mooi Finland

 • Beginstand kilometerteller: 88123 Km
 • Huidige kilometerstand : 95108 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 6985 km
 • Aantal dagen onderweg: 89 dagen
 • Huidige locatie: Rovaniemi, Finland
 • Laatste update: 30 september 2015

Na heel wat cultuur gesnoven te hebben tijdens onze reis door Oost-Europa zal het in de Scandinavische landen vooral natuur zijn. Na onze trip naar St. Petersburg  zijn we in Finland naar het Nuuksio Nationaal Park gegaan. Hier hebben we 2 dagen gehiked, in een prachtige omgeving zonder mooseflies gelukkig! Helaas werd Janneke grieperig waardoor het toch wel een beetje afzien was in de auto.

      

In Finland zijn campings behoorlijk prijzig, gemiddeld betaal je per nacht meer dan €30,-. Omdat we vrijwel geheel zelfvoorzienend zijn met onze auto, op douchen en wasmachine na, en omdat je hier overal kan wildkamperen op de mooiste plekken, willen we zo min mogelijk geld uitgeven aan campings. Maar omdat onze douchezak niet meer opgewarmd wordt door de zon en we af en toe toch wel een douche nodig hebben, gaan we hier creatief mee om: Ipv een camping te pakken, gaan we bijvoorbeeld naar een zwembad of sauna waar je €5,- a €8,- p.p. voor betaald en waar we dan gelijk een douche kunnen pakken. Twee vliegen in 1 klap!
Zo zijn we in Tampere, de 2e grootste stad van Finland, naar een traditionele Finse sauna geweest. Na de sauna, zit iedereen met een biertje af te koelen buiten in de tuin, heel leuk om mee te maken.

        

Na Tampere zijn we naar Linnansaari National Park in het oosten van Finland gegaan. Via Air BNB hadden we een typisch Fins vakantiehutje in de middle of nowhere weten te boeken. Gelegen aan een meer, met sauna, roeibootje en openhaard en zonder elektra en stromend water. Zelf de openhaard en sauna aanmaken, verlichting met alleen  maar kaarsjes, een ongekende stilte (op een paar schoten van jagers na!) en lekker zweten in de sauna en afkoelen in het meer. Wat een onvergetelijke ervaring, 1 van de highlights van onze reis! Een plek waar je op je 80ste nog steeds aan terugdenkt.

      

Na deze geweldige ervaring in de hut zijn we naar Kuhmo, een stadje vlakbij de Russische grens, gereden. Vanuit dit stadje hebben we een trip geboekt om wilde bruine beren te gaan spotten! Ruim voor zonsondergang werden we met z’n 2en in een schuilhut gedropt, die zich aan de rand van een klein moeras bevond. In dit moeras hadden ze een dood varken gelegd om de beren te lokken. We hadden uitzicht over een kale vlakte. We moesten heel erg stil zijn en afwachten maar! Tegen het einde van de middag zagen we een aantal wolven uit het bos te voorschijn komen. Heel voorzichtig liepen ze langs de bosrand. Opeens kwam er een beer aan in het andere deel van het bos en de wolven gingen achter de beer aan. Ongelooflijk dat zo’n grote beer op de vlucht gaat voor wolven. Gaaf hoor die actie!!

      

Toen werd het weer een hele lange tijd stil en waren er geen beren en wolven meer te zien. We baalden al en dachten, dit is best duur betaald… Maar plots kwamen er 4 beren vanuit onze kant van de schuilhut die naar het kadaver in het veld liepen! De wolven waren er ook weer en het tafereel wat er zich toen afspeelde was echt onvergetelijk. Aanvallen en plaagstootjes op en neer. Deze keer waren de beren de wolven baas. Het geluid van het opvreten van het kadaver en de beren zo dichtbij, echt onvergetelijk!!
Om 20.30u werden we uit de schuilhut gehaald en zat het er alweer op.

Leuke weetjes
Ralph is al 2 keer gestoken door een wesp.
We zijn nu 85 dagen op reis en de regenachtige dagen zijn gelukkig op maar 2 handen te tellen. Tot nu toe is zelfs het herfstachtige weer in Finland vrij droog en zacht ( 13 a 15 graden), terwijl er vorig jaar rond deze tijd al 20 cm sneeuw lag!
Janneke is een fanatieke blauwe-bessen-plukster. De struiken groeien hier als onkruid en door het zachte weer nog steeds vol met bessen.

This entry was posted in Europa, Reisblog. Bookmark the permalink.

3 Responses to Herfstachtig mooi Finland

 1. Carlijn Oostrom says:

  Lieve Janneke (en Ralph natuurlijk),

  Wat een bijzondere ervaringen en avonturen mogen jullie meemaken!
  Die beren en wolven spotten moet toch super zijn.
  Slim om naar de sauna te gaan om te douchen en gelijk te genieten.
  En inderdaad leuk die weetjes 🙂

 2. Tom Tiny says:

  Ralph en Janneke,wat is het toch geweldig en maken jullie veel mee.
  Wij genieten van alles wat jullie doorsturen.
  Groetjes pap mam xxxxxx

 3. Karin de Jong says:

  Wauw gaaf! En ik lach me suf om alle leuke weetjes, hihi! XX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *