Uruguay: Het grote avontuur is begonnen!

 • Beginstand kilometerteller: 88123 Km
 • Huidige kilometerstand : 103423 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 15300 km
 • Aantal dagen onderweg: 183 dagen
 • Huidige locatie: La Paloma, Uruguay
 • Laatste update: 4 mei 2016

 

Op 5 april brachten we de auto naar de haven in Rotterdam. Dit was een behoorlijk spannende dag voor ons, want we hadden geen idee hoe het allemaal zou gaan verlopen. Zo was het niet zeker of we er bij konden zijn als de auto in de container geplaatst zou worden. Iets wat wij toch wel erg belangrijk vonden aangezien het om ons huis gaat! Maar gelukkig had onze tussenpersoon het goed geregeld. De container stond klaar toen we arriveerden en binnen een uur stond onze auto, onder toeziend oog van onszelf, van alle kanten goed vastgezet in de container en werd deze verzegeld. Klaar om op 10 april te vertrekken naar Uruguay. Een oversteek van een maand!

     

Op 15 april was het dan zover om zelf de oversteek te gaan maken. Het (opnieuw) afscheid nemen was natuurlijk niet fijn, maar hebben we toch als minder heftig ervaren als vorig jaar, ondanks dat we toen “maar” 5 maanden weg waren en het deze keer waarschijnlijk toch wel iets langer zal duren!

Via Madrid vlogen we naar de hoofdstad van Uruguay, Montevideo, het startpunt van onze grote reis. De 15 uur durende vlucht verliep soepel, op een misselijkmakende landing na… Ondanks de gunstige vliegtijden hadden we de eerste dagen toch wel wat last van een jetleg en vermoedelijk kwamen ook de spanningen van de weken ervoor eruit.

We hebben 5 dagen in een hostel in Montevideo doorgebracht. Het was best weer even wennen om in een (niet al te schoon) hostel en tussen de andere backpackers te zitten.

 

Montevideo is niet persé een hele mooie stad, maar wel aan een hele mooie kustlijn gelegen en Uruguayanen zijn ontzettend aardige mensen. We hebben regelmatig aanspraak, wat ons keer op keer doet beseffen dat Spaans spreken een absolute must is, want ze spreken hier geen woord Engels, nada!

 

Tussen de plensbuien door (het was ontzettend slecht weer) hebben we verschillende “inklaringsagenten” gesproken, die ons kunnen helpen bij het bureaucratische en complexe proces om de auto straks van de boot te krijgen. En na verschillende bezienswaardigheden te hebben aangedaan, zijn we naar het vakantiehuisje van Alejandro (oud-collega van Janneke die uit Uruguay komt) in La Paloma gegaan, 225 km van Montevideo vandaan De 3 uur durende busrit hier naartoe gaf ons meteen een positief gevoel over Uruguay Het is hier erg groen, heel rustig (de helft van de ruim 3 miljoen Uruguayanen woont in de hoofdstad), goede wegen en een mooie kustlijn.

        

La Paloma is het Scheveningen van Uruguay; in de zomer vol met toeristen, in het laagseizoen (wat het nu is, het is hier nu herfst) is het een heel rustig kustplaatsje. Alejandro’s huisje ligt in een bebost gebied, een kwartiertje lopen van het strand, ideaal dus! We genieten hier van de mooie omgeving, de rust, de geluiden van vogels en krekels en de vele wandelingen die we maken met onze grote vriend “Kongo”. Kongo is de hond van Maud, de vrouw die het huisje voor Alejandro zomers verhuurt en er een paar minuten vandaan woont. Kongo volgt ons vanaf dag 1 overal naartoe en gaat alleen naar huis om te eten en slapen!

Huisje Alejandro

Huisje Alejandro

 

Amigo Kongo

Amigo Kongo

Met Maud en haar vriend Julio hebben we een heel leuk contact. Ze zijn erg behulpzaam en nemen ons af en toe mee op sleeptouw naar bijvoorbeeld de buurt-bioscoop of een aangrenzend dorpje. Ook leert Maud op Janneke d’r verzoek haar Spaans. Niet in de vorm van lessen, maar door een paar keer in de week een paar uur Spaans te praten. In combinatie met een thuis-cursus gaat dit inmiddels best aardig!

Tussen ons verblijf in La Paloma door zijn we nog 2 nachten naar een hippie-commune geweest; “Pabo Colonio”. Hier wonen zo’n 80 vaste bewoners, maar in de zomerperiode neemt dit aantal fors toe en is het afgeladen vol met toeristen. Het is een afgelegen gehuchtje aan de kust, waar je alleen via een 7km lange wandeling of met een 4×4 truck kan komen. In het gehuchtje zijn geen auto’s, geen winkels (op een buurt-supermarktje na) en er is geen elektra-netwerk. Het was een hele bijzondere en leuke belevenis om te zien hoe basic de mensen hier wonen en hoe zuinig ze omgaan met alles, door bijvoorbeeld vrijwel alles te recyclen. ’s Avonds is het er pikke donker en de stilte en ontelbare sterren zijn verbluffend!

  

  

Op dit moment zijn we weer in La Paloma en 9 mei gaan we weer terug naar Montevideo. De verwachting is dat onze auto op 10 mei aan het einde van de dag arriveert, maar het zal vermoedelijk nog een dag of 2 / 3 duren voordat we ‘m daadwerkelijk hebben.

              

Alhoewel we al met volle teugen genieten van dit fijne land met hele fijne mensen, kijken we ook erg uit naar de komst van onze auto. We hebben al genoeg mooie plekken gezien waar we prachtig kunnen wildkamperen. Met de auto heb je toch net wat meer vrijheid en het is toch echt “ons plekkie”.

Dus als we de auto rond 12 mei weer hebben, dan is ons grote avontuur ècht begonnen!

 

Leuke weetjes:

 • De naam Uruguay betekent: Rivier van de kleurrijke vogels. En dat klopt helemaal, we hebben al veel felgekleurde vogels gezien.
 • Ze hadden het eigenlijk ook wel het land van de honden kunnen noemen. Ze hebben hier namelijk ontzettend veel honden(poep…). Nog nooit hebben we er zo veel gezien!
 • Uruguay is een heel duur land, de supermarktprijzen doen ons (helaas) denken aan Noorwegen. Boodschappen en andere produkten zijn hier soms wel 2 tot 3 keer zo duur en de keuze is erg beperkt, omdat vrijwel alles geimporteerd moet worden.
 • Vlak voor onze komst was er voor het eerst in de geschiedenis een tornado in Uruguay, met diverse doden, gewonden en beschadigde huizen en wegen tot gevolg. Wij ervaren de “naweeën” in de zin dat we ontzettend veel regen hebben gehad, maar gelukkig ook wel een aantal mooie, zonnige dagen.
 • Uruguyanen zijn dol op maté; een soort van bittere thee. Overal, maar dan ook overal zie je mensen lopen met een thermosfles heet water om hun kommetje maté mee bij te vullen.
 • Pinnen in Uruguay is lastig. Je kan maar een maximaal bedrag van €75,- per dag pinnen.De bank hier vraagt dan ook nog comissie van ongeveer €4,50. Dus pinnen in Uruguay is duur, want ook onze Nederlandse bank vraagt een commissie van €2,25 per transactie.

 

This entry was posted in Reisblog, Zuid Amerika. Bookmark the permalink.

24 Responses to Uruguay: Het grote avontuur is begonnen!

 1. Tom Tiny says:

  Na regen komt zonneschijn, komt goed

 2. els en michel says:

  Ha Ralph en Janneke,
  Wow ,wat weer geweldig jullie verhalen.Hoe jullie je belevenissen vertellen is het net of je er zelf bij bent.Thanks
  We hopen nog op vele prachtige verhalen want dan gaat het jullie goed.Nou.in Limburg kan het ook goed regenen hoor want op dit moment is het bij ons noodweer en ga ik maar hosen.laat het jullie goed gaan en geniet van jullie fantastische reis.
  heel veel groeten.els en michel

 3. Steef Reilingh says:

  Hoi Janneke en Ralph. Ook ik vond jullie via Kampeerauto. Ik ben erg benieuwd hoe het verloopt met het vrij krijgen van de auto. Een goede bemiddelaar is onontbeerlijk.Wij hebben in 2014 door Zuid Amerika gereisd met de : model T worldtour. Een landrover en een T Ford uit 1915. Groot probleem was het door de douane krijgen van de auto,s. Maar dat was in Colombia waar heel veel geld werd gevraagd maar uiteindelijk. minder werd betaald. Voor de rest, zorg dat je in de gordels zit bij de vele politie contrôkles onderweg.
  Komen jullie door de Atecama woestijn in Noord Chili? Pas op voor hoogte ziekte en koken is moeilijk op die hoogte vanwege minder luchtdruk, dus water kookt maar is nog lang niet 100 graden. Voor de rest, hele fijne mensen en vooral veel vlees in de wegrestaurantjes. We blijven jullie volgen Bon Viaje !

  groet.
  Steef.

  • Jouw reis is ook een heel avontuur geweest Steef! Leuk dat je ons ook via Kampeerauto “ontdekt” hebt en ons volgt. Douane en politie zijn tot nu toe geen probleem gelukkig. En idd is het straks oppassen voor hoogteziekte, maar we reizen heel langzaam, zeker straks in de hogere gedeeltes.

 4. Hoi Stien,
  Leuk dat ook jij ons via Kampeerauto hebt ontdekt! Wauw, Namibië, dat moet ook fantastisch zijn geweest! Leuk dat je ons gaat volgen. We hebben overigens ook een Facebook-pagina waar we vaker iets opzetten (alleen maar foto’s, op de website reisverhalen) dan op de website, omdat dat wat gemakkelijker gaat. Mocht je Facebook hebben en het leuk vinden: onder de naam dutchonwheels (of onder ranulphus nijssen) zijn we te vinden.
  Hartelijke groet Janneke en Ralph
  Groetjes janneke

 5. Stien says:

  Beste Janneke en Ralf,
  Ik las ook net jullie verhaal in Kampeerauto en ben meteen jullie reisblogs gaan lezen. Geweldig allemaal. Wij sliepen vorig jaar in Namibie in een daktent , was echt super ik vind het echt helemaal geweldig wat jullie doen. Goede reis, geniet van het leven en hoewel we elkaar niet kennen vind ik het super tof om via jullie verhalen mee te kunnen reizen en mee te genieten.

 6. Paula says:

  Beste Janneke en Ralph,
  Vandaag las ik in ” de kampeerauto”, dat jullie nu op avontuur zijn in Zuid Amerika. Meteen ben ik naar jullie website gegaan om jullie ervaringen te lezen. Wat een geweldig avontuur! Maar ook: wat een lef om je betaalde baan op te zeggen en dit avontuur aan te gaan!
  Wij houden het vooralsnog bij uitstapjes van hooguit een maand. Zo herken ik veel in jullie verhalen over Noorwegen en Denemarken.
  Nog even, dan gaan wij Ierland verkennen.

  Geniet van iedere dag!
  Ik blijf jullie volgen.

  • Hoi Paula, wat ontzettend leuk dat je ons via Kampeerauto hebt “ontdekt”! Zelf hebben we het artikel nog niet gelezen. En leuk dat de verhalen van Denemarken en Noorwegen herkenbaar zijn.
   Geniet van jullie trip naar Ierland, lijkt ons ook heel erg mooi.
   Groetjes Janneke en Ralph

 7. Martijn says:

  Hee R&J,
  Twee Brabanders die als kameleons zich overal aanpassen en gemoedelijk rondtrekken, contact maken.
  Komt goe!
  Enjoy the ride.

 8. Anoniem says:

  Hoi Ralph Janneke,
  Wat fijn dat we weer een mooi en leuk verslag hebben gekregen.
  Wij zijn blij dat het met jullie goed gaat.
  Ik volg het container schip,mooi om te zien dat deze steeds dichter bij komt,spannend hoor.
  Ook wij hopen dat jullie auto goed mag aankomen en dat jullie verder kunnen gaan reizen. Te hopen dat het allemaal goed mag verlopen.
  Groetjes en liefs, pap/mam

  • Hoi Tom en Tiny, het schip vaart ons vannacht voorbij hier in La Paloma, dus hij komt echt dichtbij nu! Hopen dat er in Buenos Aires geen gekke dingen gebeuren want dan blijft het mooi volgens schema lopen!

 9. Maud Schake says:

  Dankjewel voor deze leuke update. En wat gezellig dat jullie daar ook een Maud hebben leren kennen. Is zij Uraguaiaanse. Lijkt me niet echt een in het Spaans lekker bekkende naam. Enfin, doe mijn naamgenoot de groeten. Geniet van jullie avonturen en elkaar. En een aai over de bol van dat lieve hondje. xxx

 10. Alejandro says:

  Leuk verhaal jongens. Fijn dat jullie al wat ondernomen hebben en contacten hebben gelegd. En Cabo Polonio is inderdaad een beetje een spirituele ervaring.
  Mochten jullie in de stad komen dan probeer boodschappen te doen in een echte supermarkt. Tienda Inglesa, Disco, Gavotto, Tá -Tá (ook in Rocha). En als jullie de wagen hebben dan rij je toch eventjes naar Chuy of elke andere grensovergang met Brazilië . Daar heb je taxfree shops, enorme winkels meestal gerund door immigranten uit het midden-oosten.
  Eet smakelijk bij Colo, doe hem de groeten van de buurman. Eet een Chivito of een Baurú.
  Un abrazo, Alejandro

  • Morgen gaan we naar El Colo Alejandro!! Maud zegt dat we de Baurú in Brasil moeten eten dus we gaan voor de Chivitos! En idd, zodra we de auto hebben gaan we shoppen in Brasil, het is hier onbetaalbaar man! Besos y un abrazo

 11. Kim de Geus says:

  Super leuk om jullie weer te kunnen volgen! Wat een mooie en leuke foto’s! Ik hoop dat jullie snel jullie eigen plekje weer hebben en nog meer kunnen genieten van jullie avontuur.

  Liefs Kim

 12. Ingrid Brouwer says:

  Ik heb weer genoten van jullie foto’s en het bericht. Wat een avontuur! Ik dacht hetzelfde als Lieke: “Waarom neem je Kongo niet mee op jullie avontuur?”Geniet van de reis. Ik blijf met plezier jullie berichten lezen! Disfrutar de ella! Saludo, Ingrid

 13. lieke says:

  wat is het toch leuk om jullie verslagen te lezen. ik krijg een goed beeld van wat jullie aan het doen zijn. Wat een leuke hond is dat. Kunnen jullie hem niet mee nemen op reis. Lijkt me wel gezellig. Ik hoop voor jullie dat jullie de auto zonder problemen aan land krijgen. nou schatjes ik hoor het wel als jullieechte reis gaat beginnen. veel liefs van je mama. xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *