Gekneusde ribben en rare beestjes in Estland

 • Beginstand kilometerteller: 88123 Km
 • Huidige kilometerstand : 93228 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 5105 km
 • Aantal dagen onderweg: 69 dagen
 • Huidige locatie: Helsinki, Finland
 • Laatste update: 10 september 2015

In dit land begon het niet zo goed. Tijdens een fietstocht door de studentenstad Tartu knalde Ralph na een steile afdaling met zijn schouder tegen een boom en ging heel hard onderuit…  Na foto’s gemaakt te hebben in het ziekenhuis bleek er gelukkig niks gebroken te zijn maar bleek hij wel zijn ribben en schouder gekneusd te hebben. Veel rust en natuurlijk de uitmuntende verzorging van Janneke hebben er voor gezorgd dat hij bijna hersteld is.
Na een paar dagen gedwongen rust zijn we via het oosten van Estland naar het noorden gereisd. Een hele mooie omgeving, met o.a. een heel groot meer tussen Estland en Rusland waar de Russische invloeden nog zichtbaar aanwezig zijn, met nauwelijks toeristen.

In het noorden, in “Lahemaa nationaal park”, waar er beren, wilde zwijnen, lynxen, bevers en elanden voorkomen (waarvan we er niet 1 gezien hebben), maakten we een hike door een prachtig natuurgebied. Echt genieten van al het moois en de rust was er helaas niet bij….Al gauw werden we belaagd door hele rare kleine vliegende beestjes, die eenmaal op je geland, niet meer wegvlogen en in je haren en kleding kropen. We overdrijven niet als we zeggen dat Ralph bij Janneke zo’n 30 van die beestjes uit d’r haren heeft geplukt en tientallen uit onze kleding!! Ze zaten echt overal en ondanks meerdere keren onze kleren gecheckt te hebben kwamen we ze de dag erna  nog steeds tegen in zowel kleding als haren als rugzakken!


Op zondag 6 september zijn we naar Tallinn gegaan, omdat we persé de belangrijke interland NL-Turkije wilde zien (de wedstrijd daarvoor tegen IJsland hebben we op de radio gevolgd). Wat een drama, helemaal om in je KNVB-jackie als enige Hollanders de wedstrijd in de kroeg te zien met een paar Turken die ons constant uitlachten. Sportief als we zijn hebben we de kroeg een paar minuten voor het einde stilletjes verlaten zonder de Turkse toeristen ook maar een blik waardig te gunnen… Ons idee om evt. het EK in Frankrijk bij te wonen zal ‘m in ieder geval niet gaan worden.

 Net als in Litouwen en Letland is ook de geschiedenis van de 2e wereldoorlog en de Russische bezetting in Estland nog duidelijk zichtbaar door velen museums en gedenkplaatsen. Nu we door Oost-Duitsland, Polen en de 3 Baltische staten hebben gereisd, beseffen we pas echt dat deze landen tot vrij recent geen vrijheid hebben gekend, ook niet na de 2e wereldoorlog.

Vanuit het sprookjesachtige Tallinn, wat een absolute aanrader is voor een weekendtrip, hebben we (na flinke voorraden bier, sigaretten en eten ingeslagen te hebben) de langzame ferry naar Helsinki genomen. Een tocht van maar 3,5 uur ( de snelle doet er 2 uur over), wat de eerste boottocht voor onze auto was (op het pondje na in Cuijck dan!).

Op naar Scandinavië!

Leuke weetjes:
We rijden nu gemiddeld 8 op 1;
Het gemiddelde aantal km’s per dag dat we rijden is 65 km;
Ralph heeft tot nu toe alle km’s gereden, op 2 dagen na nadat hij zijn ribben gekneusd had;
We hebben o.a. 3 kg pasta, 3,5 kg rijst, 5 traytjes bier, 9 sloffen sigaretten, ontelbare blikjes groente etc. ingeslagen. We zijn niet de enige: Skandinaviers komen in grote getalen met de ferry en hun auto naar Tallinn om alcohol en sigaretten in te slaan (alcohol is er 4 x zo duur, sigartten 2 x zo duur);
Die rare beestjes waar we het eerder over hadden, schijnen ook veel in de bossen van Skandinavië voor te komen, vooral in de herfst…Misschien is dit onze straf omdat we 2 andere wandelaars niet waarschuwden toen wij onze “helse hike” net uit hadden gelopen en zij startten (en we vervolgens heel hard gelachen hebben toen we ze later terug zagen komen en hun kleren ook helemaal onder de beestjes zaten!);
En tot slot, nog steeds is het ons niet gelukt een andere auto in te halen!

This entry was posted in Europa, Reisblog. Bookmark the permalink.

2 Responses to Gekneusde ribben en rare beestjes in Estland

 1. lieke says:

  w at is het toch leuk om jullie zo te volgen. Ik geniet er met volle teugen van.
  Fijn dat jullie zo genieten. liefs van lieke

 2. Tom Tiny says:

  Weer geweldige avonturen en wat zien jullie toch veel moois.
  Hele mooie foto,s en leuke verslagen, het is voor ons ook genieten.
  Groetjes, pap mam / Tom Tiny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *