Argentinië/Paraguay: Zwemdiploma A behaald!

 • Beginstand kilometerteller: 88123 Km
 • Huidige kilometerstand : 108359 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 20236 km
 • Aantal dagen onderweg: 255 dagen
 • Huidige locatie: Puerto Iguazú, Argentinië
 • Laatste update: 15 juli 2016

 

Terwijl we dit verhaal schrijven, licht de hemel onophoudelijk op door indrukwekkende bliksemflitsen. We bevinden ons in het uiterste noorden van Argentinië, tussen Paraguay en Brazilië in. Deze provincie, “Misiones”, kenmerkt zich door prachtig regenwoud, rode aarde, steile heuvels en tropische onweersbuien. We zijn momenteel onderweg naar de beroemde Iguazú watervallen, 1 van de highlights van Zuid-Amerika. Maar de afgelopen weken zijn eigenlijk, net als de hele reis tot nu toe, vol met highlights geweest.

Alhoewel we van plan waren maar een dag of 2 te blijven, verbleven we een week in Chaco National Park. Reden hiervoor was dat we 4 ontzettend leuke Argentijnen ontmoetten, met wie we als enige op de camping van het park verbleven. Een jong stel die een paar maanden liftend door Argentinië reizen. Een 50+er die al zo’n beetje z’n hele leven liftend reist/zwerft. En een jongen die op dat moment vrijwilligerswerk in het park als ranger deed. Met een bbq, wijn drinken, gitaarmuziek, kampvuur, tortillas bakken, genieten van alle dieren(geluiden) en veel Spaans praten, kwamen we de dagen goed door. Het was zo gezellig samen. Het blijft bijzonder hoe je tijdens dit soort reizen in zo’n korte tijd fijne vriendschappen op kan doen.

   

In Mburucuya National Park (ja we gaan van het ene natuurgebied naar het andere!), zagen we voor het eerst 2 gordeldieren!! Van heel dichtbij en ze waren totaal niet bang.

   

En dan nu de aanleiding voor de ietwat vreemde titel… Na een 4-daags bezoek aan het prachtige, uitgestrekte, waterrijke natuurgebied “Reserva Ibera”, waar we duizenden dieren zagen, hadden we een nogal avontuurlijk trip om het natuurgebied weer uit te komen. De enige weg naar/van het natuurgebied was een 30 km lange zandweg, vol met flinke kuilen, hobbels en mul zand. Op de heenweg was dit al een behoorlijke test voor de auto, maar op de terugweg stortregende het zoals we zelden mee hebben gemaakt. Maar volgens de ranger was dat juist fijner rijden omdat het zand dan niet meer zo los zou zijn. Ok, als de ranger dat zegt dan nemen we dat serieus… Maar jeetje, wat hebben we die ranger vervloekt!! Ok, het zand was niet meer mul nee… Maar dat we door plassen zo groot als het IJsselmeer moesten rijden had ie er niet bij gezegd! Onze auto heeft werkelijkwaar moeten zwemmen. Pieter van de Hoogenband is er niks bij ☺. Wat was het zweten geblazen. Maar onze trots heeft ons er na 1,5 uur borstcrawl er doorheen geloodst. Dus ja, z’n zwemdiploma A heeft ie zeker verdiend. En misschien moeten we ook maar eens overwegen om onze naamloze trots voortaan Pietertje te noemen. ☺

           
Na het zwemavontuur zetten we koers richting Paraguay. Maar voordat we de grens overgingen, besloten we in het grensstadje Posadas eerst nog de finale van de Copa Americana te kijken: Argentinië – Chili, omdat dit bij winst een leuk feestje had kunnen worden. Maar net als NL blijkt Argentinië deze keer ook geen geluk met penalty’s schieten te hebben. Erg jammer, want we wildkampeerden midden op de boulevard, waar we met een biertje vanuit ons dak op een perfecte manier naar de uitzinnige menigte hadden kunnen kijken. Desondanks waren het leuke dagen in deze stad, vooral omdat er continue mensen een praatje met ons kwamen maken. Toen we op een gegeven moment een boodschap wilden gaan doen, kon dat pas na 2 uur kletsen, op de foto gaan met tig mensen en adressen te hebben ontvangen van mensen bij wie we welkom zijn!

    

In Paraguay hebben we maar een klein gebied aangedaan, omdat we na de Iguazú watervallen opnieuw Paraguay in zullen trekken. Het viel gelijk op dat het hier armoediger oogt dan in Argentinië. De Paraguayanen zijn misschien ietsje minder toegankelijk dan de Argentijnen maar nog steeds ontzettend vriendelijk. Vermoedelijk heeft het er ook mee te maken dat hier nauwelijks toeristen komen. Het feit dat er geen Lonely Planet (de meest gebruikte reisgids) van dit land is, zegt genoeg. Na een week luxe op een camping van een hotel te hebben gestaan, bezochten we een matéfabriek. Net zoals in Argentinië en Uruguay is maté ook hier mateloos populair.

                     

Vervolgens zijn we drie zogenaamde Jezuïeten nederzettingen gaan bezoeken. In de 17e eeuw trokken verschillende katholieke Europeanen naar Zuid-Amerika om dorpjes te vestigen, met als doel de inheemse bevolking (de Guarani Indianen) te bekeren tot het geloof. Dit resulteerde in 30 goed draaiende dorpjes, verspreid over een gedeelte van Zuid-Amerika, waarbij de indianen en de missionarissen samen leefden. De indianen bleven op deze manier gevrijwaard van de Portugeze slavendrijvers en de missionarissen konden op hun beurt hun doel nastreven door hun geloof te verspreiden. Alhoewel niet alle vestigingen nog even goed bewaard zijn gebleven, was het erg mooi en indrukwekkend deze overblijfselen te zien, midden in een jungle-achtige omgeving.
Na 1,5 week zijn we opnieuw Argentinië ingegaan en ook daar bezochten we 3 Jezuïeten ruïnes.

      

Daarna was het tijd voor wat waterpret, maar deze keer voor ons ipv voor “Pietertje”. We bezochten de 3.200 meter brede watervallen van Moconá waar we een boottripje hebben gedaan. Prachtig, zo midden in de jungle. De weg er naartoe was trouwens iets minder ontspannen. De heuvels waren er zo steil dat afremmen op de motor niet ging en we continue bij moesten remmen, waardoor de remmen heel heet werden. Een plek om even te stoppen om de remmen te laten afkoelen was er ook nauwelijks. Een helse rit!

    

De afgelopen dagen zijn we bij een “oude bekende” op bezoek gegaan: bij German, de jongen die we in Chaco National Park leerden kennen en die daar toen tijdelijk als ranger werkte. Hij had ons uitgenodigd bij hem langs te komen want dat lag op onze route. Ook al ken je elkaar nog geen week, het weerzien was super leuk. Hij volgt de opleiding tot ranger dus hij kon ons tijdens een wandeling veel vertellen over de natuur. En behalve veel maté drinken hebben we ook nog een pizza gemaakt op, hoe kan het hier ook anders, de bbq!

 

Tot slot is het weer eens tijd voor nog wat… Leuke weetjes:

– “Gauchito Gil”: de (in het heel kort gezegd) Robin Hood van Argentinië van 150 jaar geleden, is hier een waar heilig icoon. Deze gaucho/cowboy wordt door vrijwel iedereen aanbeden. Overal, maar dan ook overal staan langs de kant van de weg rode altaartjes, met allerlei rode versiersels en offers zoals bier en sigaretten.
– Hoe het kan weten we niet, maar muggen zijn hier veel trager dan in NL. Een groot voordeel want 1 keer slaan en je hebt ze geheid te pakken!
– De wc’s en douches kunnen hier bijna nooit op slot, als ze überhaupt sloten hebben. In het begin gaf dit wat stress, maar inmiddels zijn we eraan gewend.
– Ralph heeft z’n roeping ontdekt: hij bakt tegenwoordig zelf tortillas. En hij is een natuurtalent!
– Aan vitamines geen gebrek: Grapefruits, sinaasappels, citroenen (2 soorten: de gele zoals we die in Europa kennen maar ook kleine oranje citroenen), mandarijnen en allerlei andere tropische vruchten groeien hier in grote getalen in het wild. We drinken dan ook regelmatig een vers sapje.
– Onze vitaminesapjes maken we zonder pers. Gewoon uitknijpen met de hand blijkt ook prima te werken. Je wordt zeer creatief als je relatief weinig spulletjes hebt.
– De verzekering heeft inmiddels de inbraak vergoed. Dit was nog even spannend, omdat we niet wisten of we aan de velen kleine lettertjes voldeden.
– Nog een mazzeltje: onze acculader is onlangs kapot gegaan, wat behoorlijk vervelend is aangezien we nu minder stroom hebben om dingen op te laden. Omdat het 24 Volt is, is het hier niet te koop. Repareren ging ook niet meer. Gelukkig was de salesmanager van het bedrijf in Zuid-Amerika zo vriendelijk het moederbedrijf in NL te contacten (na een mail van ons met de titel: ”wereldreizigers in ‘nood’!”) en inmiddels is er een nieuwe acculader vanuit NL onderweg die we kosteloos in Paraguay kunnen ophalen. Wat een service, en dát terwijl we geen bon konden overleggen!

    

This entry was posted in Reisblog, Zuid Amerika. Bookmark the permalink.

15 Responses to Argentinië/Paraguay: Zwemdiploma A behaald!

 1. Aafke says:

  Je bent echt een schrijftalent Janneke! Wat een heerlijk verhaal weer. En oow oow echt al die enge weggetjes, das zweten geblazen ja. Das wat anders als mee oew thermosflesje in de file naar Tillie ??! Super gaaf en om jullie avonturen te lezen, en wat een goeie foto’s. Lijkt wel of jullie elke dag spannende avonturen beleven.. Love it X

 2. Martijn says:

  Hee luitjes, ik sluit me bij Mattie aan; als je de verhalen leest, waan je je als drone die meereist, mee leeft, die lekker makende zaken mee eet etc.

  Groeten Martijn

 3. sabine says:

  Mate..mate-loos populair…hihi!
  En ik miste de weetjes al! gelukkig zijn ze er weer!!

 4. lieke says:

  wat is dit weer een prachtig verhaal. inderdaad als jullie deze verhalen bundelen en het uit gaan geven wordt het vast een bestseller. heel veel liefs en geniet maar weer verder. xxx

 5. Ingrid Brouwer says:

  Hallo daar, Wat heb ik weer genoten van jullie verhaal. Die “Pietertje”van jullie verdient wel een extra olietje ( extra vierge )! Geniet verder van de natuur en de mensen die jullie daar ontmoeten.
  Kusjes, Ingrid

 6. Tom en Tiny says:

  Heel fijn dat Pietertje het zo goed doet, trouw beestje.

 7. Tom en Tiny says:

  Ralph en Janneke wat is het toch altijd geweldig om jullie mooie en leuke verhalen te kunnen lezen.
  Door te lezen en de plaatsjes op te zoeken waar jullie zijn hebben wij een goed beeld van wat jullie zien en meemaken.
  We kijken er iedere keer weer naar uit en genieten ervan.
  Geniet van al het moois wat op jullie pad komt.
  Liefs, Tom Tiny

 8. Mattie says:

  Wat een geweldig verhaal weer ? Je kan ze straks zo bundelen en afgeven bij een uitgever!! Zo te lezen (en te zien op de foto’s) genieten jullie van iedere minuut! Blijf vooral zo leuk schrijven. Soms heb ik het idee dat we mee zijn op reis. Krijg gewoon dorst van die sapjes van jullie. Haha! Heel veel plezier en vooral romantische momenten gewenst ?. Dikke kus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *