Voorbereiding

 

Voorbereidingen:
Het idee om een verre reis voor onbepaalde tijd te gaan maken, is in 2010 ontstaan nadat we een Nederlands stel in hun kanarie gele Volkswagenbusje in een woestijnachtig landschap in Syrië ontmoetten. Ze gingen voor een jaar reizen door Afrika. Dat leek ons ook wel wat! Want de wens om samen voor langere tijd te gaan reizen was altijd wel aanwezig.
In 2011 kochten we onze Land Rover. Zo’n beetje ieder weekend maar ook velen avonden zijn we bezig geweest met het opknappen en ombouwen van de auto.
Daarnaast deden we o.a. een 1-daagse offroad-cursus, volgde Ralph een week een interne auto-sleutel-cursus, bezochten we diverse Land Rover-beurzen om ideeën van anderen op te doen, lazen we regelmatig reisverhalen van andere overlanders, pleegden we talloze telefoontjes en verstuurden velen mailtjes naar instanties, etc etc.

 

Bagage:
Aangezien de auto behalve ons vervoermiddel ook ons huis is, maar deze niet heel erg groot is, kunnen we niet heel veel meenemen.
De testreis van 5 maanden door Europa was dan ook ideaal om nadien te bepalen wat we wel en niet mee zouden nemen naar Zuid-Amerika. Een aantal zaken die we mee hebben zijn: Twee zonnepanelen op het dak, een GPS-systeem, een laptop die zal fungeren als tv, 2 tablets, een chemisch toilet, een waterzak uit het Zwitsers leger die als buitendouche dient, reserve-onderdelen, een zandladder voor het geval we vast komen te zitten, (niet al te veel) kleding, een paar blikken knakworsten, een pot pindakaas en natuurlijk hagelslag.

 

Huis en haard opgeven:
Wij hebben ervoor gekozen om zowel onze vaste banen als ons (huur)huis op te zeggen. Eind mei 2015 namen we dan na jaren voorbereidingen afscheid van huis en werk. We hebben beiden geen terugkeergarantie op het werk en zullen bij terugkomst dus op zoek moeten naar een nieuwe werkgever en een woning.
Iedereen vraagt ons; ‘vinden jullie dat niet spannend’?? Jazeker vinden wij dat spannend en soms zelfs doodeng! Maar om echt de vrijheid te kunnen ervaren en nergens aan gebonden te zijn, hebben we ervoor gekozen dit te doen.  En we hebben er het vertrouwen in dat het eenmaal terug in Nederland, allemaal wel goed zal komen. Onze inboedel hebben we bij Janneke d’r vader grotendeels op kunnen slaan. Na onze reis zullen we tijdelijk bij hem intrekken, totdat we een nieuwe woning en werk hebben gevonden. We hebben er voor gekozen ons uit te laten schrijven uit Nederland. Dit geeft een aantal voor-en nadelen. Een voordeel is o.a. dat je geen zorgverzekering hoeft aan te houden, wat een hoop geld scheelt (de speciale reisverzekering voor mensen die lange tijd reizen is een stuk voordeliger en veel uitgebreider dan enkel een zorgverzekering). Een nadeel is dat je ieder jaar dat je uitgeschreven bent, je 2% gekort wordt op je AOW-opbouw.

 

Het reisplan:
Het oorspronkelijke idee was dat we ‘een rondje’ Afrika zouden doen. Vanwege de onveiligheid in meerdere landen de laatste jaren, zijn we van dit idee afgestapt. Vele andere ideeën volgden, maar uiteindelijk werd dit het plan: onze reis ‘gemakkelijk’ starten en een paar maanden in Noord-Europa (Scandinavië) rondreizen om vervolgens de auto in een container te verschepen naar Zuid-Amerika. Hier blijven we zo lang als de auto het volhoudt, we geld hebben en het leuk vinden! En mochten wij en de Land Rover er dan nòg geen genoeg van hebben, verschepen we de auto misschien wel naar Zuid-Afrika en reizen we via de oostkant terug naar Europa.

 

Ode aan:
SONY DSCRalph’s vader Tom is onze grote steun en toeverlaat geweest. Vanaf de aanschaf van onze auto was hij ontzettend betrokken en behulpzaam. De laatste twee jaar voor ons vertrek jaar heeft Tom zo’n beetje iedere zaterdag mee geholpen. Hij vroeg zelfs verlof aan bij de ‘Chef werkplaats’ (Janneke) als hij een zaterdag vrij wilde! Zonder onze (schoon)vader was het ombouwen van de auto nooit gelukt. Onze dank is dan ook erg groot! Tom: bedankt, wij zullen nooit vergeten hoe je ons al die eindeloze uren geholpen hebt, altijd even relaxt, vrolijk en geduldig, zonder ook maar ooit te klagen.

 

Comments are closed.