Tussenbalans na 500 reisdagen!!

 • Beginstand kilometerteller: 88123 Km
 • Huidige kilometerstand : 127919 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 39796 km
 • Aantal dagen onderweg: 506 dagen
 • Huidige locatie: Cerro Sombrero, Chili
 • Laatste update: 23 maart 2017

Als de dag van gisteren voelt het dat we ons huis en werk op hebben gezegd (eind mei 2015) om dan eindelijk aan onze grote droomreis te beginnen. En toch hebben we er in inmiddels alweer 500 reisdagen opzitten!

Tijd dus voor een korte terugblik; wat vonden wij van de eerste 500 dagen van onze reis?

Voor degene die ons trouw volgen zal het geen verrassing zijn dat we vooral heel veel genieten. Het reizen geeft ons een immens gevoel van vrijheid. Het samen zijn, het niet hebben van verplichtingen, geen haast, niks plannen, genieten van de basic manier van leven, de rust, de mooie plekken, de fijne mensen en geweldig mooie natuur. Op plekken komen waar geen mens komt of woont, uren rijden zonder ook maar een andere auto of huis tegen te komen.

Ja, dat alles maakt het reizen voor ons onvergetelijk mooi.

We zijn ontzettend blij dat we er voor hebben gekozen om met een eigen auto te reizen in plaats van met een backpack. Het geeft ons zo veel meer mogelijkheden. Zo zijn we niet afhankelijk van openbaar vervoer en hostels, hoeven we dus niets te plannen en kunnen we van de gebaande paden af. En het mooiste van alles is dat het iedere dag weer een verrassing voor ons is waar we naartoe zullen gaan en waar we zullen slapen. Vaak komen we uit op de meest mooie en afgelegen plekken.

Wat voor ons een leuke bijkomstigheid is, is dat onze auto ontzettend veel bekijks trekt. Overal waar we komen, blijven mensen stilstaan en maken foto’s. Het heeft geleid tot ontelbare praatjes met locals en toeristen en tot diverse bijzondere ontmoetingen. Van een bezoek op een zeilboot tot aan bbq’s en logeerpartijen bij mensen thuis. Van een automonteur in Brazilië tot aan Heineken ontvoerder Frans Meijer in Paraguay! Van interviews in Rio de Janeiro tot aan een krantenartikel in een lokale krant in Argentinië (zie kopje “media” voor het artikel).

Onze auto is niet alleen ons vervoermiddel en een goede manier om mensen te ontmoeten. Het is onze keuken, woonkamer, slaapkamer, wc, douche (buiten-douche), voorraad-en kledingkast en garage in één. En dat alles binnen zo’n 6 vierkante meter, waarbij je ook niet eens kan staan! Natuurlijk is het echt niet altijd leuk om zo’n klein “huis” te hebben. Zeker als het slecht weer is, kan dit best wel eens lastig zijn en voor irritaties zorgen en wordt er nog wel eens gevloekt. Maar gelukkig reizen we het goede weer achterna en leven we vooral buiten. En we genieten juist enorm van de basic manier van leven. Het klinkt zo cliché, maar je waardeert alles zo veel meer op deze manier. Zo zit bijvoorbeeld douchen er echt niet meer in iedere dag. Als je dan na zo veel dagen eindelijk weer eens kan douchen en het water is ook nog eens warm (wat hier echt niet vanzelfsprekend is)….men, dat is echt hemels!! Of als we bij een helder riviertje staan waar we de was kunnen doen en je weer frisse kleren aan kan trekken! Of als we op ons twee-pits-kookstelletje een heerlijke maaltijd hebben bereid of op een bbq een zelfgemaakte pizza hebben gebakken. Ja, van dat soort dingen waar je thuis in Nederland helemaal niet over nadenkt, wordt je hier extra blij.

De keus om in Nederland huis en werk op te zeggen, hebben we geen seconde spijt van. In tegendeel, hierdoor zijn we helemaal niet gebonden aan tijd en dat is een hele grote luxe. We ontmoeten vaak andere reizigers, die op vakantie zijn of zoals ons voor langere tijd met eigen vervoer reizen maar wel gebonden zijn aan een einddatum, en hierdoor toch een bepaalde haast hebben. Ons reistempo ligt in vergelijking met anderen veel lager. Voor ons is tijd nauwelijks aan de orde. Behalve dat we nauwelijks bezig zijn met hoe laat het is en we vaak niet eens weten wat voor dag of datum het is, weten we meestal ook helemaal niet hoe lang we ergens blijven. Tijd maakt in ons geval niet zo veel uit. Het enige waar we rekening mee houden, is het weer. Momenteel zitten we in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika en daar wil je gewoon echt niet zijn in de winter, dus dat is wel iets waar we rekening mee hebben gehouden, maar verder is het echt een hele grote luxe geen tijdsdruk te hoeven ervaren.

 

Is het dan echt alleen maar genieten? Nee, natuurlijk is het niet altijd leuk. Af en toe ben je ook wel even klaar met reizen en in zo’n kleine auto leven. En het is ook een beproeving om 24/7 samen te zijn, iets wat soms best veel vraagt van een relatie. En soms mis je Nederland en bepaalde mensen. Maar eigenlijk zijn die momenten sporadisch en van korte duur. Hoe fijn ons leven in Nederland ook was en hoe zeker we er ook van zijn dat we terug zullen komen, we missen Nederland zelden. En zo lang dat het geval is èn we geld hebben, zullen we nog lekker door blijven reizen.

Op naar de volgende 500 dagen (sorry ouders)!

 

Leuke weetjes:

 • Van de 500 dagen hebben we 163 dagen in Europa en 337 dagen in Zuid-Amerika rond getrokken.
 • We hebben 17 landen bezocht.
 • In 500 dagen hebben we in totaal 39.011 km gereden waarvan 13.101 km in Europa. Gemiddeld rijden we 78,02 km per dag.
 • We verbruikten in Europa 13,12 liter diesel per 100 km. Na de ombouw van de motor is ons gemiddelde verbruik in Zuid-Amerika 10,51 liter diesel per 100 km. De nieuwe motor wordt dus langzaamaan terugverdiend. De gemiddelde dieselprijs per liter in Zuid-Amerika is €0,90.
 • We kamperen voornamelijk wild, maar soms is de luxe van een camping niet te weerstaan. De gemiddelde uitgaven aan overnachtingen bedraagt €2,68 per persoon per nacht.

Onze top 20 van bezienswaardigheden:

 1. Noorderlicht in Noorwegen; iets wat iedereen in z’n leven gezien zou moeten hebben.
 2. Iguazu watervallen in Argentinië en Brazilië.
 3. Het noordelijke, en minder toeristische, gedeelte van natuurreservaat “De Pantanal” in Brazilië. Vanwege de indrukwekkende wildlife die we er zagen (waaronder een jaguar) maar ook vanwege de avontuurlijke weg ernaartoe, “De Transpantaneira”, met z’n talloze gevaarlijke gammele bruggetjes.
 4. Het afgelegen Paaseiland, met de indrukwekkende Moai-beelden.
 5. Geheel Denemarken, niet vanwege onvergetelijke bezienswaardigheden, maar omdat het gewoon ontzettend relaxt land is.
 6. Park Patagonia in Chili, wat nog niet ontdekt is door het toerisme. Waar je hele dagen wandelt door de meest prachtige bergen en maar een handvol andere mensen tegenkomt.
 7. De afgelegen route “Carratera Austral” in zuidelijk Chili.
 8. Park Pumalin in Chili, waar je kan wandelen door regenwoud, naar gletsjers, vulkanen en meertjes.
 9. Geen bezienswaardigheid, maar zo bijzonder dat ie toch in dit rijtje thuishoort: De bizarre ontmoeting met Heineken-ontvoerder Frans Meijer in Paraguay.
 10. De mooiste “koelkast” ter wereld: Gletsjer Perito Moreno in Argentinië, waar het afbrokkelende ijs dat af en toe van de gletsjer het meer in valt, een spectaculair vuurwerkachtig geluid maakt.
 11. Het gehele landschap van Noorwegen, waarbij je continue “wauw-momenten” hebt.
 12. Wilde beren en wolven spotten in Finland.
 13. Het nachtleven buiten op straat in Rio de Janeiro.
 14. Het verblijf in 2 afgelegen hutjes met sauna en openhaard in Finland, waarvan er 1 alleen bereikbaar was via een roeiboot.
 15. Loopgraven en begraafplaatsen van de 1e wereldoorlog in België en Frankrijk.
 16. Park Torres del Paine in Chili.
 17. De driedaagse trip naar Sint Petersburg in Rusland.
 18. De geschiedenis van de Oost-Europese landen vanaf de 2e wereldoorlog tot en met de val van het communisme en de geschiedenis van de dictatuur in de Zuid-Amerikaanse landen.
 19. Oud & nieuw vieren in Valparaìso in Chili.
 20. Krampnitz, een verlaten Nazi en Russische kazerne vlakbij Berlijn, Duitsland

De start van de 146 km lange zandweg “de Transpantaneira”.

 

Leukste mensen:

 1. Argentijnen (ondanks de inbraak en corrupte agenten)
 2. Denen
 3. Duitsers

 

Minst leuke mensen:

 1. Bij uitstek de Noren (na een maand in Noorwegen misschien 1 ontmoet!!)

 

Minder leuke zaken:

 1. Zonder remmen een berg af in Brazilië.
 2. De inbraak in onze auto.
 3. Corrupte agenten in Argentinië.
 4. Vast komen te zitten met de auto op het strand in Brazilië terwijl de zee steeds dichterbij komt, en vervolgens 1,5 uur moeten wachten op een tractor, omdat het lunchtijd is.
 5. Fietsongeluk van Ralph in Estland.
 6. De irritante insecten; de elandvliegen in Estland, de paardenvliegen in Chili en de zandvlooien en muggen in Brazilië.

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Reisblog, Zuid Amerika. Bookmark the permalink.

20 Responses to Tussenbalans na 500 reisdagen!!

 1. carlijn says:

  Hoi Janneke en Ralph,

  Ik kan maar één reactie geven op dit verhaal en dat is:
  JALOERS!!!!
  Geniet nog van deze onvergetelijke ervaring!!

  Liefs Carlijn

 2. Niek, Annemartine en Tijn says:

  Hee Ralph en Janneke, goed om te lezen dat jullie het zo naar jullie zin hebben.. Jullie zien fantastische dingen. Jullie hebben natuurlijk groot gelijk, alles wat je hier had komt wel weer terug, maar de dingen die jullie daar zien / meemaken heb je hier natuurlijk niet!
  Ook al duurt het allemaal natuurlijk wel een beetje lang 😉

  Blijf genieten van alles wat jullie zien, de tijd en elkaar!

  • Janneke & Ralph says:

   Hey maat, leuk jullie reactie, het is inderdaad geweldig wat we meemaken, maar ook vinden we het jammer dat we Tijn nog helemaal niet gezien hebben en dat we dit soort grote gebeurtenissen alleen van een afstand kunnen volgen. Stuur dus maar regelmatig een foto van jullie kereltje.

 3. michel en els says:

  Ha allebei,
  Ja hoor die 500 dagen hebben wij op onze wijze ook mee beleefd en dat was voor ons al een belevenis, laat staan voor jullie. Geweldig,vooral het niets moeten en (bijna)alles mag.
  We wensen jullie dan ook nog heel veel vrije tijd en genieten. Bedankt voor jullie mail om Michel beterschap te wensen met zijn operatie. Heel lief. We kunnen jullie zeggen dat de operatie goed verlopen is en dat Michel na 6 dagen alweer thuis was en niet met een ambulance (zoals vooraf was gezegd) maar met ons” Pietertje” of te wel onze ASTRA.
  Heeft dezelfde status als Pietertje.Je kunt er n.l.altijd van op aan.Nu nog herstellen maar dat zal goed komen. He jongelui,nogmaals het allerbeste,blijf genieten en heel veel groeten. Michel en Els

 4. Rob & José says:

  Hi Ralph en Janneke,

  Jullie mooie reisverslagen zijn voor ons een enorme stimulans voor onze eigen reis die op 3 mei begint in Canada. Half april gaat onze camper in Antwerpen op de boot richting Halifax. Het plan is om t.z.t. ook door te steken naar Zuid-Amerika, maar zoals jullie ook aangeven, gaan we niets plannen.
  We wensen jullie heel veel reisplezier en we blijven jullie heel graag volgen via al die schitterende reisverslagen met de prachtige foto’s.
  Hartelijke groet en ‘safe travels’

  Rob & José

  • Janneke & Ralph says:

   Het komt nu echt heel dichtbij Rob en José!! Spannende weken! Succes, veel plezier en we houden contact.
   Ps. We hebben jullie zoon helaas niet gezien in Chili!

 5. Bart says:

  Wil graag nog minimaal 500 dagverslagen van jullie meemaken en zien….
  …..ben dan nog wel minimaal 500 dagen jaloers…….

 6. Ingrid Brouwer says:

  Ha die Janneke en Ralph.
  Vandaag las ik op facebook dat Janneke met Marieke gesproken heeft. Om kippe(n)vel van te krijgen. Ik snap het helemaal. De tijd dat jullie elkaar weer zullen zien komt zeker. Tot die tijd: geniet ervan! Ik geniet van jullie verhalen en jullie foto’s. De contacten met anderen is toch te gek! Ik snap dat familieleden weer eens lijfelijk contact willen hebben. Zou leuk zijn als ze een keer zouden overvliegen naar Zuid-Amerika. Maar ja, je kunt niet alles in het leven. Jullie genieten volop en blijf dat vooral doen. Heel veel groetjes en kusjes van je “oude”juf Ingrid

 7. lieke says:

  Hoi Janneke en Ralph
  Wat doet het mij toch goed dat jullie zo genieten. Ik word hier oprecht blij van.
  Mijn enige zorg is dat jullie het zo goed hebben dat jullie niet meer terug willen
  komen.Lieverds ik ben zo trots op jullie en ik hoop dat de volgende 500 dagen net
  zo mooi worden.Heel veel liefs . Mama

 8. Mattie says:

  Tja wat moet ik nu schrijven…. die laatste regel hakt er wel behoorlijk in hoor 🙁 Had gehoopt dat de laatste regel zou zijn; wat hebben we genoten deze 500 dagen en wat zijn we blij om jullie snel weer te zien!!! 🙂

  Maargoed wel weer een superleuke update. Wat hebben jullie veel meegemaakt! Dit is waar jullie zo lang over gedroomd hebben. We gunnen het jullie van harte! Wat een leuke teksten (echt mattie-taal, ik hoor je sommige dingen gewoon zeggen….hihi) en geweldige foto’s.

  Wens jullie nog heel veel veilige kilometers, mooie avonturen, knappe foto’s, veel interviews en locale televisie en vooral veel romantiek <3 Haha!

  Dikke kus

 9. Marieke says:

  Lieve janneke en Ralph. Tranen in m’n ogen bij het lezen en ’t zien van de foto dat janneke gewoon relaxt knakworsten zit te koken in the middle of nowhere! Wat een bijzondere gebeurtenissen in deze 500 dagen. En een volgende 500 dagen zijn jullie zo gegund. Dag lieverds.

 10. Tom en Tiny says:

  Hoi Ralph en Janneke,

  We hebben het verslag met plezier gelezen.
  Ik zit hier nu wel met tranen in mijn ogen en dat is niet omdat jullie nog niet terug komen,
  klein beetje natuurlijk wel,maar omdat jullie zo genieten van jullie reis.
  Wij gunnen dit jullie ook van harte en hopen dat de andere 500 dagen ook met veel plezier genoten gaan worden.
  Dat jullie nog heel veel leuke en lieve mensen mogen gaan ontmoeten en heel veel moois mee mogen maken.
  En blijf vooral ook veel super mooie foto’s doorsturen.
  Wij reizen op afstand met jullie mee.

  Liefs, pap mam/ Tiny Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *