“Hollands” Denemarken

 • Beginstand kilometerteller: 88123 Km
 • Huidige kilometerstand : 100226 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 12103 km
 • Aantal dagen onderweg: 143 dagen
 • Huidige locatie: Bösdorf, Duitsland
 • Laatste update: 23 november 2015

 

Na het onvergetelijk prachtige Noorwegen was het de beurt aan Denemarken. Eigenlijk kon dit alleen maar tegen gaan vallen na 1 van de mooiste landen ter wereld te hebben gezien, maar gelukkig was niets minder waar! Ok, qua natuur kan het niet tippen aan Noorwegen, maar desondanks is het er nog steeds heel mooi. Wat vooral indruk heeft gemaakt is de Deense bevolking. Wat een geweldig aardige en gezellige mensen zijn dat, we zijn helemaal fan van ze! Wat een groot verschil is met Noorwegen (en eigenlijk alle landen waar we deze reis geweest zijn), is dat je in Denemarken heel erg makkelijk aanspraak hebt. De mensen spreken ontzettend goed Engels, zijn heel toegankelijk en enthousiast. Dat was iets wat we in de andere landen wel een beetje gemist hebben.

Vanuit Noorwegen hebben we de ferry naar het noorden van Denemarken genomen. Het fijne aan Denemarken is dat je nooit meer dan 52 km van de zee af bent, dus we hebben de afgelopen 3 weken regelmatig aan de kust vertoeft.

Het is een verademing om weer door een bijna Hollands landschap te rijden en geen steile bergen meer te hoeven trotseren! Wat ook fijn is, is dat de afstanden nooit groot zijn hier, aangezien Denemarken bijna even klein is als Nederland.

Alhoewel wildkamperen verboden is in Denemarken, hebben we hier geen enkel probleem mee gehad en hebben we weer op prachtige plekken gestaan.

Eén van de meest verrassende steden die we hebben aangedaan is Aarhus. Het is de 2e grootste stad van Denemarken en het is zo’n stadje waar je meteen enthousiast over bent. Je hebt er de meest leuke, gezellige en orginele kroegjes en koffietentjes, met een oude binnenstad, mooie kerkjes, pleintjes, leuke boutiquejes, antiekwinkeltjes en gekleurde woningen. Aangezien de biertjes itt Noorwegen weer betaalbaar waren, zijn we meteen voor een goeie de kroeg in gedoken, want het was “J-dag” (zie: leuke weetjes) en dat moest natuurlijk gevierd worden! Het was een geweldige avond met misschien iets TE veel kerstliedjes (en bier…).

Na onze kater eruit geslapen te hebben, werden we wakker met een briefje onder de voorruit. Aangezien we bij een fietsenwinkel geparkeerd stonden, dachten we dat dit een klachtenbriefje van de winkeleigenaar zou zijn. Maar gelukkig was dat niet zo. Het bleek een uitnodiging van een Deen te zijn die ook een oude Land Rover bezit en 100 meter verderop woonde en ons uitnodigde voor een bak koffie. Hoe geweldig is dat! Uiteindelijk resulteerde dit briefje in een etentje bij hem (Jesper), zijn vrouw Helle en dochter Josephine. Een ontzettend gezellige avond en een onvergetelijke ontmoeting. Wat een geweldige mensen! We werden ook nog uitgenodigd om er te logeren en onze was te doen, maar uit beleefdheid hebben we dit aanbod afgeslagen. Aangezien we op hun uitnodiging de auto bij hen in de straat hadden geparkeerd (de hele wijk werd hier via Facebook van op de hoogte gebracht!) en nog een paar dagen in Aarhus bleven, hebben we er nog een paar keer koffie gedronken en dankbaar gebruik gemaakt van hun douche.

Dit soort ontmoetingen maakt het reizen extra speciaal.

Na Aarhus zijn we naar Odense gegaan, de stad waar Hans Christiaan Andersen vandaan komt. Wie??? Hans Christiaan Andersen, de beroemde sprookjesschrijver, van o.a. De kleine zeemeermin, Het lelijke eendje en De rode schoentjes.

Een bezoek aan het H.C. Andersen museum kon hier natuurlijk niet uitblijven. Dit was verrassend leuk en boeiend, aangezien hij geen gemakkelijk leven had en het een poos duurde voordat hij succes boekte met o.a. zijn sprookjes.

Natuurlijk kon een bezoek aan Kopenhagen niet uitblijven. Vooraf dachten we hier een dag of 3 te blijven, maar ook deze stad bleek nog leuker dan vooraf gedacht en uiteindelijk zijn we er een week gebleven. Kopenhagen is een absolute aanrader om naartoe te gaan. Het is er zo gezellig en mooi. Het is een echte hoofdstad met alles te bieden. Het leeft er 24/7 met z’n vele leuke winkels, kroegjes en koffietentjes, een kleurrijke haven, mooie historische gebouwen, kunst en design, museums en opgeknapte industriele panden. Gelukkig hadden we onze fietsen, want het is een behoorlijk grote stad en de wijken buiten het centrum waren ook erg leuk om te bezoeken. En fietsen is 1 van de dingen waarin de Denen op Nederlanders lijken. Het is een echt fietsland en de fietspaden in Kopenhagen zijn soms zelfs nog breder dan de rijstroken voor auto’s.

    

Eén van de hoogtepunten van Kopenhagen was voor ons “Christiania”. Iets wat bijna niet uit te leggen is, wat je eigenlijk met je eigen ogen moet zien en vooral moet beleven. Maar we zullen toch een poging wagen: Christiania is een “vrijstaatje” midden in het centrum van Kopenhagen. Begin jaren ’70 werd hier een voormalige legerbasis door een groep hippies gekraakt. Ondanks protest van de regering, zijn ze hier nooit weggegaan en hebben ze hun eigen staatje gecreëerd, waar ze eigen wetten en regels hanteren. Zo betaalden ze tot voor kort geen belasting (inmiddels een klein beetje) en mag er softdrugs genuttigd en verkocht worden. Ze zijn geheel zelfvoorzienend. Als je er rondloopt is het is alsof je in de jaren ’60 belandt. Overal blowende hippies, zelfgebouwde woningen, moestuintjes, de meest mooie graffiti en andere creatieve “kunst”objecten. We vonden het een hele ervaring om hier een middag rond te lopen, aan te schuiven bij een biologische zelf-catering-restaurantje slash groentewinkel en een avond door te brengen in het sfeervolle jazz-café waar hele goeie jam-sessies gehouden werden.

           

     

Ja, Denemarken heeft ons hart gestolen. Wat een bijzonder leuk en vriendelijk land is dat. Na 3 geweldige weken, hebben we koers gezet richting huis en hebben we de boot naar Duitsland gepakt.

 

Over een paar weken zullen we weer thuis zijn en gaan we bekijken hoe en waar de trip verder naartoe zal gaan. Tot gauw!

       

 

Leuke weetjes:

 • Nog een feitje uit Noorwegen: Een klein biertje in de kroeg in Noorwegen kostte er gemiddeld zo’n € 10,-. Hiermee wordt waarschijnlijk wel duidelijk waarom we daar niet echt op stap zijn geweest…
 • Ralph is inmiddels zo’n 15kg afgevallen;
 • J-dag is een grote happening in Denemarken, je kan het bijna beschouwen als een nationale feestdag. Tuborg (Carlsberg) introduceert op deze dag zijn kerstbier in alle kroegen en de kroegen zijn dan stampvol;
 • J-dag was vroeger op een woensdag, maar is door de overheid inmiddels verboden en verplaatst naar de vrijdag, omdat de dag erna veel mensen afwezig waren op school of werk!
 • We zijn eindelijk ons chemisch toiletje gaan gebruiken (vooral Janneke dan) en het bevalt haar verbazingwekkend goed!
 • 14 november gaat voor ons te boek als een historische dag; we hebben na 134 dagen reizen en bijna 12.000km (11.767km om precies te zijn) voor het eerst een andere auto ingehaald!
 • Mensen vragen ons wel eens of we wel goed slapen in de auto. En of we dat doen! 9 en soms wel 10 uur slapen is voor ons geen uitzondering! We slapen heel vast. En wanneer we voor de verandering een keer in een ‘echt’ bed slapen via Air BNB slapen we minder vast en goed dan in de auto.
This entry was posted in Europa, Reisblog. Bookmark the permalink.

11 Responses to “Hollands” Denemarken

 1. BAS says:

  Geweldig!!! Op naar Zuid Amerika (jullie kunnen beter om Venezuela heen rijden…).
  Groeten,
  (neef) BAS

 2. Willemijn Scheepers says:

  Hoi Janneke en Ralph,
  Ik dacht net en nu ga ik eindelijk eens lezen
  Ik kon bijna niet stoppen.
  Wat maken jullie leuke mooie dingen mee.
  Een feest om te lezen.Misschien reis boek uit geven?
  Geniet maar lekker! Groetjes Willemijn, Justin en Michelle.

  • Janneke says:

   Leuk en lief van jou Willemijn. Een reisboek uitgeven zal ‘m denk ik niet worden ?. Wie weet zie ik je binnenkort bij Marieke of anders met z’n allen weer een keer naar De Geit! X Janneke

 3. Ingrid Brouwer says:

  Hallo Janneke en Ralph. Ik blijf genieten van jullie verhalen. Wat een fantastische reis maken jullie. Jullie genieten elke dag weer. Blijf veel reizen! Ik reis in gedachten met jullie mee. Die foto’s die jullie maken: WOW! Groetjes en blijf genieten! “Juf” Ingrid

 4. Carlijn says:

  Haha Aafke heeft gelijk! Het leest lekker weg!! 🙂 Bewonderenswaardig wat jullie allemaal ondernemen en meemaken, super! Wie weet tot snel, liefs Carlijn

  • Janneke says:

   Is weer eens wat anders dan een RN-rapportage hè Carlijn ?.
   En jou staat over niet al te lange tijd ook van die geweldige reiservaringen te wachten!!
   Tot snel, X Janneke

 5. Aafke says:

  Janneke en Ralph wat geweldig leuk om te lezen jullie verhalen! Ik weet niet wie van jullie zo lekker kan schrijven maar het kan zo de reisgids in! Ik krijg er ik iig gewoon zin van om Kopenhagen te bezoeken! Wat fijn dat he zo goed gaat en dat jullie binnenkort toch weer even in Hollandia zijn! X aafke

  • Janneke says:

   Hey Aafke, leuk berichtje weer van jou! Dus mocht RN me in de toekomst niet meer aan willen nemen, dan kan ik nog altijd reisverslaggeefster worden volgens jou!? Tot gauw, gaan we samen met kleine Eve weer een wandeling door de mooiste stad van NL maken? X Janneke

 6. Tom Tiny says:

  Ralph en Janneke,
  Wat een leuke en mooie verhalen en wat maken jullie geweldige ervaringen mee.
  Het is voor ons ook iedere keer weer genieten van al het moois en dat jullie het zo fijn hebben.
  Voor jullie naar huis komen geniet van alle fijne en geweldige dingen en de lieve mensen die jullie tegen komen.
  Groetjes, Tom Tiny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *