Ecuador: De Galápagos

 • Beginstand kilometerteller: 88.123 Km
 • Huidige kilometerstand : 171.212 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 83.089 km
 • Aantal dagen onderweg: 1.034 dagen
 • Huidige locatie: Quito, Ecuador
 • Laatste update: 10 oktober 2018

Duizend kilometer van het vasteland van Ecuador ligt de eilandengroep de Galápagos. Een droombestemming die hoog op onze ‘bucketlist’ stond. Een bestemming die om meerdere redenen zo ontzettend bijzonder en uniek is.

De landleguaan.
Zeeleguaan

In het kort:
In tegenstelling tot de meeste eilanden, zijn de Galápagos eilanden nooit onderdeel geweest van het vasteland, maar ontstaan uit vulkaanuitbarstingen in de oceaan. Om die reden is het dus heel bijzonder dat er verschillende diersoorten voorkomen, want hoe zijn die ooit vanaf het vaste land 1.000 km verderop terecht gekomen? Ze hebben waarschijnlijk deze afstand gevlogen, gezwommen of zijn via drijvende vegetatie gearriveerd op de eilanden. Eilanden die enkel uit lavagesteente bestond en waar dus geen enkel teken van leven was. De flora en fauna hebben op de één of andere manier weten te overleven..
Ook komen er op de Galápagos eilanden dier- en plantensoorten voor die nergens anders ter wereld voorkomen. Ze hebben zich door de velen jaren heen zo aangepast aan de natuurlijke omgeving, dat er unieke soorten zijn ontstaan. De evolutietheorie van Charles Darwin is hier mede op gebaseerd.
Wat ook zo bijzonder is, is dat de dieren helemaal niet bang zijn voor mensen. Je kan dus op centimeters afstand komen, of zij komen nieuwsgierig naar jou toe.

De meesten toeristen boeken vanaf één van de drie hoofdeilanden een meerdaagse tot wekenlange cruise, omdat verschillende (onbewoonde) eilanden te afgelegen liggen om met een dagtrip te bezoeken.
Omdat in deze tijd van het jaar de zee ruw is en Janneke vaak ziek wordt alleen al bij het zien van een boot, kiezen we er voor geen cruise te doen. Op basis van de dieren die we graag willen zien en de snorkelmogelijkheden, besluiten we alleen twee van de drie hoofdeilanden te bezoeken. Op die manier hoeven we maar 1 keer op neer met de boot en hebben we per eiland een week de tijd. We kunnen dus alles op ons gemakje bekijken, iets wat wel past bij onze huidige manier van reizen! Het scheelt ook een hoop geld, want de cruises zijn extreem duur. Je betaalt al gauw 200 Euro per persoon per dag.

Naar een verlaten bountystrandje “Puerto Grande”

De Galápagos is hoe dan ook geen goedkope bestemming. Je betaalt alleen al 120 dollar per persoon aan ‘entreegeld’. Boodschappen zijn 2 a 2,5 keer duurder dan op het vasteland. Voor een snorkeltoer ben je al gauw 100 dollar kwijt en een duiktrip 170 dollar. We waren daarom extra blij met onze spotgoedkope vliegtickets. Maar helaas werden we op het vliegveld ‘verrast’ met de mededeling dat we tickets voor Ecuadorianen hadden gekocht in plaats van voor toeristen. Dus we moesten nog even $416,- bijbetalen, net als velen anderen. Als (schrale) troost kregen we wel business class plaatsen.

Business class it is!

Eenmaal geland lieten we de bittere nasmaak van dit dure grapje gauw achter ons. Dat was gelukkig niet zo moeilijk, want tijdens de busrit vanaf het vliegveld zagen we meteen al een reuze schildpad en een leguaan. En die zouden we de volgende 13 dagen nog heel veel gaan zien.

Op de Galápagos bevind je je in feite in een dierentuin zonder hekken. Zo loop je bijvoorbeeld over de boulevard omringd met tientallen, soms wel honderd zeeleeuwen. De ene half liggend op de ander, de puppy’s drinkend bij hun moeder, de mannetjes soms vechtend om hun territorium. Een enkeling ligt liever op een bank of tegen een woning aangedrukt. En degene die te lui zijn om zelf op jacht te gaan, wachten geduldig bij de vismarkt af op een stukje visafval.


Als je wat beter naar de lavarotsen aan de rand van het water kijkt, ligt het er bezaaid met kleine zeeleguanen. Wandelend over de prachtige stranden zien we in de verte walvissen al klappend met hun staarten boven komen. Regelmatig zwemmen en lopen er grote zeeleguanen voorbij. Soms moet je uitkijken er niet per ongeluk op te gaan staan als ze aan het zonnen zijn, want ze blijven gewoon rustig zitten. En vanaf de kant zie je de zeeschildpadden regelmatig naar adem happen. Dus met onze snorkelspullen in de aanslag genoten we bijna dagelijks van de indrukwekkend grote zeeschildpadden die soms tot wel 1,5 meter groot zijn en die je tot centimeters afstand kan benaderen. Machtig! En helemaal als er dan ook nog nieuwsgierige zeeleeuwen voorbij komen zwemmen. Eén keer zelfs een zeeleeuw die wel 20 minuten om ons heen zwom en speelde. De pelikanen zijn ook in grote getalen aanwezig, net als de vinkjes die op je schouder en hoofd komen zitten hopende op een broodkruimel. Een andere bijzondere vogel is de “blauwvoetgent”, met zijn smurfblauwe poten en snavel.
Ga je een paar kilometer het binnenland in dan zie je ineens tientallen, misschien wel honderden landschildpadden, velen in reuze-reuze formaat!

Blue footed boobie

We boekten een snorkeltoer die je alleen per boot kan bereiken en nog geen seconde in het water en we zagen al een hamerhaai voorbij zwemmen! Helaas wat het maar heel kort, maar gelukkig kon Ralph van tientallen hamerhaaien genieten tijdens een duiktrip die hij maakte, evenals van een 1,5 meter grote maanvis en gevlekt adelaarsroggen.

Hamerhaai
Gevlekte adelaarsroggen van zo’n 2 meter.

Het is natuurlijk altijd een ‘risico’ als je ergens heel erg naar uitkijkt en hoge verwachtingen hebt, want het kan dan bijna alleen maar tegenvallen. Maar niets is minder waar. Behalve de indrukwekkende wildlife en mooie stranden, werden we ook verrast door de ontzettend vriendelijke eilandbewoners. Bijna iedereen zegt je gedag en alles gaat, zoals wel vaker op eilanden, heel relaxt en tranquilo. Zelfs het verkeer rijdt er rustig en iets dat uitzonderlijk is in Zuid-Amerika: de auto’s stoppen er voor je bij een zebrapad. En wat tot slot wel een hele mooie anekdote is: de buschauffeur keerde al fluitend en glimlachend de grote bus midden op de smalle weg om en reed 2 kilometer terug toen bleek dat hij vergeten was te stoppen op de plek waar een oude dame moest zijn.

 De Galápagos heeft ons in alle opzichten verrast en overweldigd. Het was nog mooier, bijzonderder en gaver dan gedacht en iedere cent waard.

Leuke weetjes:

 • Na een klacht te hebben ingediend bij de boekingssite omdat we ruim $416,- moesten bijbetalen voor de vliegtickets, kregen we bericht dat we het geld terugkrijgen. Ze erkende dat de fout bij hun lag. Uiteindelijk dus tòch nog goedkope vliegtickets!
 • Ralph heeft een hele mooie compilatie gemaakt van de highlights op de Galápagos, waarin ook beelden van het snorkelen met de zeeleeuwen en schildpadden en zijn duiktrip verwerkt zijn. Een must see! 
 • Terwijl we nog aan het nagenieten zijn van de Galápagos, hebben we inmiddels een nieuwe trip geboekt. Op 6 november gaan we 23 dagen naar Cuba! Opnieuw een bestemming die op onze ‘bucketlist’ stond. En wat extra leuk is, is dat Janneke d’r goede vriendin Marloes 2 weken langskomt.
This entry was posted in Reisblog, Zuid Amerika. Bookmark the permalink.

19 Responses to Ecuador: De Galápagos

 1. Mattie says:

  Wow wow wow wow wow ik kan niets anders zeggen <3 Echt geweldige foto's. Klinkt echt als een fantastische ervaring!!! Het is jullie zo gegund. Ben nu helemaal benieuwd naar de Cuba-verhalen. Rook een dikke sigaar en pak een stevige rum en denk aan ons. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 2. Esther van de moosdijk says:

  Prachtig weer. Op naar Cuba. Ik wacht hier smachtend op een nieuw reisverhaal xx. Lieve groetjes aan jullie en Marloes. Geniet van elkaars gezelschap. Dikke kus Es

 3. Els says:

  Daar ben ik weer. Nu met een tip die jullie ongetwijfeld 350 euro kan opleveren.In de Kampioen van de a.n.w.b. zijn ze benieuwd naar mooie reiservaringen.Heb je mooie locaties die je graag wilt delen dan horen ze dat graag en kan het zijn dat jou tip terug te vinden is in hun nieuwste reisgids.De leukste reiservaring wordt beloond en het zou te gek zijn als jullie reiservaring dat niet zou zijn en het zou ook te gek zijn als dit wel zo is. Want alles wat we zien en lezen van jullie is al een reisgids waard.Maar misschien zijn jullie hier van al op de hoogte. A.N.W.B.NL/REISERVARING ,Groetjes, Els

 4. Tom Tiny says:

  Hoi Ralph en Janneke,

  Wat zijn het weer prachtige foto’s geworden.
  En wat een verscheidenheid aan dieren leven er op de Galapagos eilanden.
  Dat je er zo dichtbij kunt komen, geweldig.
  Wat fijn dat jullie dit hebben kunnen meemaken.
  Het YouTube filmpje is ook mooi om te kijken.
  Wat maken jullie toch veel moois mee en fijn dat wij daarvan ook mogen genieten.

  Groetjes, Tom Tiny

 5. Michel en Els says:

  Ha allebei,
  Niet normaal meer met jullie. Die foto’s en verhalen, in een woord GEWELDIG,
  Dank, dank dat we dit mee mogen beleven. Hopelijk heeft Pietertje jullie niet te veel gemist. En eerdaags naar Cuba. We wensen jullie alle goed en vooral blijf genieten.
  Groetjes uit Limburg.

 6. Ingrid says:

  Wat heb ik weer genoten van jullie reisverhaal. Ik zit nu tussen de olijfbomen in Italië jullie verhaal te lezen en de foto’s te bewonderen. Dan heb ik YouTube nog te goed! Blijf genieten, blijf uitkijken! Heel veel liefs vanuit bella Italia.

 7. Bart says:

  Geweldig, wat een prachtige foto’s en reisverhaal

 8. Ton &Jeannette says:

  Prachtig prachtig prachtig…..wij doen het hier wel met heel veel musjes! We kijken al uit naar het vplgende verhaal…genietse met volle teugen..maar dat doen jullie al 3 jaar….

 9. Erio says:

  Mooiste gebied voor leven en evolutie is dit paradijs. Groet uit Imola. Erik Harma het biologen echtpaar uit nu Vlagtwedde nieuwe woonplek na Frankrijk en Aruba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *