Paraguay: Klussen en relaxen

 • Beginstand kilometerteller: 88.123 Km
 • Huidige kilometerstand : 153.818 km
 • Totaal afgelegde kilometers: 65.695 km
 • Aantal dagen onderweg: 778 dagen
 • Huidige locatie: Salta, Argentinië
 • Laatste update: 27 januari 2018

Het is wel duidelijk wie de lambal is van ons 🙂

Inmiddels de vijfde keer alweer dat we in Paraguay zijn. Deze keer geen hereniging met Heineken ontvoerder Frans Meijer! Alhoewel we vermoeden dat hij het hartstikke leuk had gevonden als we contact met hem hadden opgenomen, besloten we het deze keer te laten voor wat het was.

Mooie kampeerspot om de bbq aan te steken – Laguna Blanca

Ons 4 weken durende verblijf in Paraguay stond in het teken van relaxen en andere overlanders ontmoeten op de onder-overlanders-geliefde-camping “Hasta La Pasta”. Er waren zo’n 9 andere overland-stelletjes, allemaal Duitsers en Zwitsers. Op zich gezellig, maar we hadden er gelukkig ook afgesproken met André, een Nederlandse overlander die we vorig jaar kort ontmoet hadden in Chili, dus het was heerlijk om ook weer even Nederlands te kunnen praten!

Hereniging met André, met wie we 10 dagen bij Hasta La Pasta kampeerden.

André’s mooie (over)Landcruiser

Maar behalve lekker eten, bijkletsen, relaxen en regelmatig een duik in het zwembad. moest er ook weer flink geklust worden aan Pietertje. Voornamelijk onderhoud en kleine klusjes.
Eén van de belangrijkste klus was lassen. Want na ons avontuur in Brazilië, waarbij in de middle of nowhere de ophanging doorbrak tussen het chassis en een bladveer, besloten we het provisorische ‘vakwerk’ van de Braziliaanse bandenplakker opnieuw te laten doen. Ook al had het laswerk inmiddels een paar duizend kilometer doorstaan, toch was het duidelijk dat het niet heel goed gedaan was. Dus Ralph heeft samen met een Zwitserse monteur (74 jaar) 1,5 dag in de brandende hitte het laswerk opnieuw gedaan. Het ziet er weer solide en sterk uit, dus we gaan er van uit dat Pietertje niks meer breekt.

Deze keer geen bandenplakker, maar een professional aan het werk!

De hardste werker van allemaal; 4 dagen onder de auto gelegen om de onderkant van een nieuwe teerlaag te voorzien.

Kerst en oud & nieuw waren dit jaar rustig. Vierden we oud & nieuw vorig jaar nog met een grote groep (en veel alcohol) tijdens het grootste vuurwerkspektakel van Zuid-Amerika in Valparaíso in Chili, nu zaten we met voornamelijk 50-plussers op de camping van Hasta la Pasta en lagen we om 1.00 uur al in bed. Een iets ander oud & nieuw dus dit jaar, maar wel gezellig en géén kater!

Oud & nieuw met Kirsten, Helen, André, ? en Andreas bij Hasta La Pasta.

Wat was het heet in Paraguay en wat waren er veel muggen en ander ongedierte. Het was rond de 40 graden, we werden van alle kanten lek gestoken en er braken bijna dagelijks onweersbuien en tropische regenbuien uit. Het was dus niet altijd even ontspannen, want we werden gek van het zweten en de jeuk . Wat dat betreft waren we blij dat we weer weggingen uit Paraguay.

Gelukkig nieuwjaar!

Zoals tot nu toe iedere keer in Paraguay, deden we ook nu weer de nodige inkopen voordat we dit land verlieten. Gelukkig hadden we geen problemen bij de grenscontrole, ondanks dat Pietertje door een scanner gereden moest worden! Weer eens wat anders dan een hond in je auto of een douanebeambte die de auto inspecteert.

De scanner waar Pietertje doorheen moest bij de grensovergang van Paraguay naar Argentinië

We moesten vaart maken, omdat we op 15 januari de Dakar wilden bezoeken in Salta, in het noordwesten van Argentinië. Dit was de enige regio van Argentinië die we nog niet bezocht hadden en het schijnt één van de mooiste regio’s van Argentinië te zijn, dus het was mooi meegenomen dat de Dakar hier ook langskwam.
In het volgende reisverhaal lees je en zie je vooral veel foto’s van dit grootse spektakel!

Dit bizarre beest kroop vlak langs Pietertje af. Blijkt een wormhagedis te zijn.

Leuke weetjes:

 • In Paraguay wordt er voornamelijk op kerstavond vuurwerk afgestoken.
 • Paraguay is ongelooflijk goedkoop. Zo kostte het laswerk maar 90 Euro, ondanks dat we dit door een (rijke) Zwitser hebben laten doen en het 1,5 dag werk was.
 • Na maanden op zoek te zijn geweest en ontelbare bandenverkopers af te zijn gestruind naar 1 nieuwe band, wat een haast onmogelijke opgave was aangezien er al een poosje een nieuw model uit is, hebben we er eindelijk 1 op de kop kunnen tikken. Dit nadat een vriendelijke Paraguayaan onze auto kwam bezichtigen en hij voor ons ging rondbellen of er ergens nog ons type band te krijgen was. Binnen een dag had hij het geregeld!

Hiep hiep, hoera! Janneke is jarig. Ralph trakteert een heerlijke verjaardagstaart.

Behalve taart, ook slingers en een prachtige ketting gekregen.

This entry was posted in Reisblog, Zuid Amerika. Bookmark the permalink.

8 Responses to Paraguay: Klussen en relaxen

 1. Sabine Emmerich says:

  Was die taart even lekker als die van Jet? Ik heb me tijdens het afscheid van Twan bekend gemaakt als gebakjes-van-Jet-propper en heb weer veel collega’s versteld doen staan. 1 collega heeft het er nu nog steeds over. Ben ik heel trots op!

 2. Dvdo says:

  Kale klats haha

 3. Mattie says:

  Wat sta je weer ontzettend knap op de foto Mattie!!! Lijkt wel of je ieder jaar jonger wordt 😉 Maarre, die goddelijke man van je moet wel zijn haren laten groeien hoor….. Hahaha! Have fun schattekes! Xxx

 4. Bob, Iris, Levi, Noam en Boaz says:

  Hier alleen maar regen, wat een contrast met daar zeg. Wat een smerig beest zeg die wormhagedis. Leuk verslag weer en schitterende roofvogel

 5. esther says:

  prachtig verhaal weer met mooie fotos . heerlijk taartje en een hele mooie ketting ! gelukkig is pietertje weer even goed onder handen genomen.
  x es

 6. Tom Tiny says:

  Wat is het weer een geweldig verslag geworden met ontzettend mooie foto’s.
  Ook fijn dat jullie met zulke leuke en lieve mensen oud en nieuw hebben gevierd.
  N beetje relaxen en klussen dat is op zijn tijd ook nodig en fijn.
  Nou kan Pietertje er weer goed tegen aan, dat is een hele geruststelling voor jullie en voor ons.
  De taart ziet er lekker uit en je hebt een mooie ketting gekregen.
  Groetjes en liefs, Tom Tiny

 7. Marieke says:

  Ahhhh super weer! 90 euro voor laswerk zeg, ik denk dat dat hier een uurprijs is zeg. En wat lief de slingers taart en prachtige ketting!! Wauwie

 8. Ingrid Brouwer says:

  Fijn dat ik na zoveel tijd weer een leuk reisverslag gelezen heb! En dan komt er zo dadelijk nog een reisverslag. Geweldig hoe jullie voor Pietertje zorgen! Dat wordt door hem altijd beloond! Leuke foto´s! Blijf genieten! Ik ga nu van jullie volgend reisverslag over Dakar lezen. Dat wordt smullen. Kijk uit en zorg goed voor elkaar! Kusjes, ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *